Checklist band zoeken voor bruiloft of bedrijfsfeest

Een band zoeken doe je niet op papier. Het is goed om de band een keer te zien. Bekijk de agenda van de band waar en wanneer je ze kunt bekijken. Bij voorkeur uiteraard live, maar bekijk in elk geval videomateriaal.

Verwacht een kijkdag. Mocht het niet lukken de band bij een openbaar optreden te bekijken, vraag dan een ontmoeting in de oefenruimte. Dat moet buiten de vakantieperiodes altijd binnen een maand lukken.

Bekijk goed het repertoire van de coverband. Je moet een band huren die muziek speelt die je leuk vindt. Ga hierbij op je gevoel af als je bij een band gaat luisteren. Het is altijd mogelijk een beperkt aantal verzoekjes bij de band in te dienen, maar doe dit wel ruim van tevoren, zodat zij zich er op kunnen voorbereiden.

Contractueel moet duidelijk zijn wie je huur. Vraag altijd of de muzikanten die jij hebt gezien ook werkelijk op jouw optreden komen.

Huur geen optionele XL versie van een band, maar een band met een vaste percussionist en/of blazerssectie.

Luister op de demo of je meer stemmen hoort dan er vocalisten in de band zitten of dat je instrumenten hoort die niet in de biografie staan. Luister bij voorkeur een demo van een live registratie.

Bij het zoeken naar een band zijn goede tekens: Staat de agenda vol? Wordt de band geregeld teruggevraagd? Kan de band recente foto’s van verschillende optredens laten zien. Staat er enthousiast publiek op de foto?

Het is niet een goed teken als de band geen geluids- of videofragmenten of foto’s met herkenbare bandleden kan laten zien.

Professionele bands vragen meer geld, maar omdat zij professioneel zijn, kun je wel meer van hun verlangen.

Zaken al extra sjouwwerk naar de locatie, vroeger opbouwen dan noodzakelijk, gebruik van apparatuur door derden en andere verzwarende omstandigheden kunnen meerkosten met zich meebrengen.

Het is eenvoudig om 10% tot soms wel 20% goedkoper uit te zijn door gewoon even te googlen en de band rechtstreeks te boeken.

Ga na de voorselectie alsnog rechtstreek met de band in gesprek of op het kantoor van de boeker.

Goede trouw- en bedrijfsfeestlocatie hebben over het algemeen een afgescheiden deel waar gepraat kan worden zonder het “lawaai” van de band en de feestende gasten. Het is slim om een band niet gelijk te laten spelen, maar tot de eerste borrel CD’s te draaien en pas vanaf een bepaalde tijd loos te gaan. Zet dit ook duidelijk in je uitnodiging, zodat de gasten dit vooraf weten.